Relativisme i decadència informativa en l'actualitat:

problemes epistemològics de vanguàrdia.

  • Francesc Coloma Molina
Paraules clau: Epistemologia, Subjectivitat, Ésser, Interpretació, Coneixement

Resum

Tenint en compte que el concepte de veritat –nucli de diverses branques de la Filosofia, principalment de l’Epistemologia- ha estat un dels principals fonaments dels més grans reptes intel·lectuals i acadèmics de la història de la humanitat, d’aquesta trajectòria en podem deduir el fet de que el concepte de veritat és precisament allò més complicat d’esclarir o definir en l’àmbit del coneixement.

 Per endinsar-nos en aquesta complexitat amb la cautela que requereix tal exercici, plantejarem quatre aspectes a tenir en compte abans d’intentar enfocar el concepte de veritat amb mínimes garanties per obtenir-ne un registre adequat. La tasca analítica que durem a terme per endinsar-nos en les consideracions dels esmentats aspectes es basará en textes successius dels següents autors i temàtiques:

- Parmènides i l'objectivitat de l'ésser.

- Kant i la re-presentació dels fets.

- Nietzsche i la interpretació com a única base cognitiva.

- Hume i l'experiència reiterada com a base de les relacions conceptuals.

 Seguidament, n’extraurem les conclusions que ens permetin aproximar-nos, ja no al propi concepte de veritat, sinó a una metodologia analítica que ens permeti apropar-nos-hi i utilitzar-lo d’una manera més adequada.


Visites: Resum | 25 | vegades, Article PDF |

Baixades

Les dades de baixada encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Francesc Coloma Molina
Llicenciat en Filosofia. Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica. Filòsof assessor a la consulta de Filosofia Lux In Itinere (autònom).

Referències

Parmènides, Kant, Nietzsche, Hume.
Publicat
08-01-2022
Com citar
Coloma Molina, F. (2022). Relativisme i decadència informativa en l’actualitat:. Filosofia, Ara! Revista Per a Pensar, 7(1-2), 10-12. Recuperat de http://www.filosofia-ara.net/FA/index.php/FA/article/view/290